Als je dit nu nóg niet op orde hebt, kun je beter je biezen pakken

Elke ondernemer heeft een eigen verhaal, ambitie en toekomstvisie. Een IT-omgeving moet daar naadloos bij aansluiten. Dat betekent dus ook dat elke IT-omgeving anders is. Maar er zijn een paar dingen die je echt op orde moet hebben. In deze blog vertelt Sander van Eck welke dingen dat zijn, waarom het een kwalijke zaak is als je die nog niet op orde hebt en hoe je het oplost.

1. Wachtwoordmanagement

Vandaag de dag is cybersecurity een hot topic. Dat is echt niet alleen het geval voor grote corporates, maar juist ook kleinere ondernemingen zijn razend aantrekkelijk voor cyberboeven. Een zwak wachtwoord – zoals ‘wachtwoord’ of ‘12345’ of je geboortedatum – is als de sleutel onder de mat voor je voordeur leggen. Elke boef kijkt daar als eerste. Rainier schreef al eerder een mooie blog over hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw wachtwoordbeleid staat als een huis.

2. Tweefactor- of multifactorauthenticatie

Hoe sterk je wachtwoordbeleid ook is, als een cybercrimineel een wachtwoord bemachtigd, staat de deur naar jouw bedrijfsnetwerk open. Tweefactor- of multifactorauthenticatie is het antwoord. Daarmee heb je, naast een gebruikersnaam en een wachtwoord, nog iets nodig om in te loggen. Dat kan bijvoorbeeld met Microsoft Authenticator.

3. Versleutelde data

Door je bestanden te versleutelen, zijn ze extra beschermd. Als een bestand al in handen van de verkeerde persoon valt, kan deze de inhoud van het bestand niet bekijken. Alleen degenen die ‘de sleutel’ hebben – de beoogde ontvanger – kan het bestand inzien. De grote internationale cloudproviders investeren veel in encryptie, toegangscontroles en allerlei andere cybersecuritymaatregelen.

4. Bewustzijn van medewerkers

Al is je IT-omgeving nog zo dichtgetimmerd, als je mensen niet weten waar ze op moeten letten, kunnen kwaadwillenden alsnog hun slag slaan. Eén klik op een verkeerde link en ze zitten in je netwerk. Of één niet-geverifieerd mailtje van iemand die zich voordoet als de directeur en je bent je jaaromzet kwijt…  Controleer steekproefsgewijs hoe alert jouw mensen zijn op phishingmails en CEO-fraude.

5. Werkbare spullen

Als je met oude hardware werkt, lopen harde schijven vol, worden de computers traag, kun je updates niet meer draaien – met allerlei veiligheidsrisico’s ten gevolg – en krijg je steeds vaker last van foutmeldingen. Daar gaat de productiviteit van je medewerkers ernstig van achteruit. Investeer in de juiste zaken en in het juiste kennisniveau van je medewerkers. Zo geldt bijvoorbeeld in de vastgoedbranche: hoe beter de software, hoe verder vooraan je loopt. Als je blijft aansukkelen met spreadsheetjes in Excel, ga je ongetwijfeld fouten maken, en snelt de concurrentie – die wel de juiste investeringen doet – je voorbij.

Hoe staat het met jouw IT-omgeving?

Hoe veilig en toekomstbestendig is jouw IT-omgeving? Nodig ons eens uit voor een gesprek. Wij zien dagelijks verschillende IT-omgevingen, we weten inmiddels wat werkt en nemen met liefde jouw IT-omgeving eens onder de loep. Wil je eens verder praten over de mogelijkheden? Neem contact met ons op via info@kirema.nl of bel 0348 – 20 00 03.