Elke oplossing begint met het juiste probleem

Bij veel vragen die wij krijgen, merken we dat het probleem dat wordt geschetst niet het werkelijke probleem is. Om tot een oplossing te komen, moet je eerst inzicht hebben in het juiste probleem. Zo doen wij dat.

Inzicht en controle, nu en in de toekomst

Door grote en kleine problemen van vandaag de dag goed te monitoren en te analyseren, kunnen we voorkomen dat ze ook in de toekomst weer voor gaan komen. Zo hadden wij laatst een klant bij wie de wifi-verbinding steeds een andere snelheid had. Natuurlijk kun je dan de router opnieuw opstarten. Dat helpt vaak wel even, maar biedt natuurlijk geen structurele oplossing. Het is net als bij een lekkage van het dak. Je kunt een emmer onder het gat zetten en voortdurende de emmer legen, maar je kunt ook het gat dichten. Door tickets goed bij te houden en data te verzamelen, ontdekten we dat het probleem in de router zat. Door een andere router neer te zetten, waren de wifi-problemen snel verholpen. Langdurig.

Wel de tools, niet de kennis

Problemen hoeven niet altijd een technische oorzaak te hebben. Als wij de klacht van een organisatie krijgen dat het samenwerken niet soepel verloopt, dan gaan er bij onze Servicedesk wat mensen achter de oren krabben. Ligt het aan de tools of aan een gebrek aan kennis. Misschien is bij een organisatie Microsoft Teams op stel en sprong geïmplementeerd, maar is er nooit een gedegen adoptieproces doorlopen. Dan hebben de medewerkers de tools wel, maar de kans is groot dat ze die niet op de meest optimale manier inzetten.

Training in plaats van technische oplossing

Onlangs had een van onze klanten veel vragen over hun telefonie-oplossing. Een veelgehoorde klacht was dat de techniek niet goed zou werken. Het aantal vergelijkbare klachten viel echter op bij onze Servicedesk. Het team heeft de vragen en klachten geïnventariseerd. Op basis van hun bevindingen hebben ze besloten een training te ontwikkelen voor het betreffende bedrijf.  Sindsdien zijn de problemen verholpen. Ook hier bleek de oorzaak van het ‘probleem’ te liggen bij kennisgebrek.

Begin bij de locomotief

Een goede IT-partner neemt dus niet iedere klacht voor waarheid aan. Om een kapotte trein weer aan de praat te krijgen, begin je immers ook bij de locomotief en niet bij de achterste wagon. Een goede oplossing begint met gestructureerde monitoring en een gedegen analyse. Alleen dat brengt je bij het juiste probleem.

Meer weten?

De juiste vragen stellen, dat is waar ‘personalize IT’ begint. Benieuwd hoe we jouw organisatie verder kunnen helpen? Boek dan nu helemaal vrijblijvend een onze verbetersessies. Wil je gewoon eens sparren? Dat mag altijd! Neem contact met ons op via info@kirema.nl of bel 0348 – 20 00 03.